Scrisoare către copiii candidati la Expeditia
"Copiii Anului 2000"

Salut,

Vrei să te îmbarci la bordul FLEUR DE LAMPAUL pentru Expeditia "Copiii Anului 2000"? Trebuie să stii că noi primim multe candidaturi, cîteva sute, pentru doar zece locuri la bord.  Spre marele nostru regret, sîntem obligati să dezamăgim un mare număr de tineri ... Deasemenea, trebuie să stii că, dacă te vei îmbarca pentru expeditie, tu va trebui să acorzi timp, în aceeasi măsură si pentru tine si pentru ceilalti: să împarti descoperirile noastre este esential. Aceasta necesită într-adevăr o muncă semnificativă, cu mult mai importantă decît la scoală. Gîndeste-te bine înainte de a urca următoarea treaptă spre candidatură si asigură-te că vrei într-adevăr acest lucru. Este un act important, pe care tu îl faci pentru tine, nu pentru a face plăcere părintilor tăi: tu esti cel care se îmbarcă.

Dacă te lansezi în aventura candidaturii, noi vom avea cîteva luni la dispozitie ca să ne cunoastem. Alegerea echipajului definitiv se va face în cîteva etape:

- Înainte de toate, noi îti propunem să te abonezi la publicatia navei FLEUR DE LAMPAUL care îti va oferi cea mai bună posibilitate de a cunoaste viata copiilor de-a lungul unei expeditii si spiritul proiectului nostru.

- Completează chestionarul alăturat si cere părintilor tăi să-l completeze pe al lor. Realizează reportajul fotografic de care îti vom spune în continuare.

Următoarea lună iunie, noi vom invita candidatii pregătiti --împreună cu părintii--  pentru a participa la o  zi de întîlnire si schimb de impresii.

Echipajul final va fi format în iulie 1999.

Un program pentru trei trimestre marine este pregătit. Pentru o bună cunoastere a navei FLEUR DE LAMPAUL si a expeditiilor, noi îti recomandăm insistent să citesti cărtile si să vizionezi filmele realizate de copii în expeditiile precedente (le poti comanda la secretariatul nostru si în curînd prin Internet - n.trad: site-ul Fleury Michon oferă deja această posibilitate). Vei avea posibilitatea să le vizionezi împreună cu părintii si să le discuti cu ei.

Să fim întelesi, sansele tale de a nu fi selectionat sînt mari. Acesta nu este un motiv ca să fi descurajat si să nu încerci! Cunosti că sînt multi prieteni alături de această navă, urmărindu-i activitătile, chiar dacă nu se îmbarcă întotdeauna. Si apoi, bine-nteles, dacă experimentul FELUR DE LAMPAUL este fascinant, sînt multe alte lucruri interesante pe care le poti face în viată, pretutindeni!

Cu prietenie,
Philippe Maggi
sef al expeditiei

Adresa expeditiei:

ARCHIPEL,
17 Quay de la Mairie
85350 Ile d'Yeu


Expeditia "Copiii Anului 2000"

Fisa candidatului

Scrie aici:
(cu majuscule)

Prenumele:
Numele de familie:
Adresa :
Numărul de telefon:
Data si locul de nastere:
Nationalitatea:
Clasa:
Scoala:
Practici un sport?
Stii să cînti?
Ai activităti extrascolare?
Faci parte dintr-o asociatie?
Care este ocupatia părintilor tăi?
Ai frati sau surori?
Ai mai făcut călătorii?
Ai o sănătate bună?
Stii să înoti bine?
Ai prieteni în străinătate?
Vorbesti limbi străine?
Care sînt materiile tale preferate?

Lipeste pe spatele acestei pagini două fotografii recente prezentîndu-te pe tine

Nu uita să însotesti fisa ta de candidatură de un  cec de 150 Franci în contul asociatiei "Le voilier oceanographique des enfants"; Aceasa reprezintă cotizatia ta pentru asociatie si abonamentul la publicatia navei Fleur de Lampaul (pe care o vei primi de sase ori pe an si care iti da posibilitatea de a fi la curent cu activitătile de pe navă).


I - Chestionar destinat copiilor

(Data limită de trimitere:  31. Mai 1999)

Atentie: Este important ca chestionarul dedicat copilului si reportajul fotografic să fie realizate  în totalitate de către el singur. Înainte de a răspunde citeste cu atentie fisierul care descrie expeditia. Răspunde cît mai complet posibil,  pe o foaie de hîrtie separată,  marcînd numărul întrebării.

1) Ca să te îmbarci pentru trei trimestre, este un angajament foarte serios.  Este necesar să ne cunoastem foarte bine. Tu ai primit informatii despre noi. Si tu, cine esti tu?

2) Prezintă-ne familia ta. Ce cred părintii tăi despre intentia ta de îmbarcare?

3) Ce reprezintă natura pentru tine? Ai realizat  vreun proiect în favoarea protectiei mediului înconjurător (sau un proiect cu caracter social)? Dacă da, descrie-ne acest proiect si în ce a constat participarea ta.

4) Fleur de Lampaul navighează în dorinta de a face posibilă descoperirea planetei unui mare număr de tineri. Îti place să povestesti? Esti pasionat într-un mod de expresie util expeditiei: scriere, film, fotografiere, desen? Dacă da, ai competenta necesară în acest domeniu?

5) Care sînt realizările în favoarea protejării mediului în orasul tău? Descrie-le.

6) Asa cum deja am precizat, sansele tale de îmbarcare pe Fleur sînt minime. Candidatura ta, este important să nu te rupă de mediul de viată, de familie, de prieteni. De aceea îti cerem să descri un proiect, altul decît Fleur de Lampaul, în care ai fi interesat dacă, candidatura ta nu va fi retinută. Acest proiect trebuie să fie legat de mediul înconjurător.


II - reportaj fotografic

Realizează un "reportaj fotografic" despre tine, viata ta de fiecare zi, familia, mediul înconjurător ... Prezintă-l sub forma unui mic dosar, pe care îl vei realiza după cum doresti. Cîteva fotografii trebuie să te ilustreze pe tine; deasemenea, fă tu singur fotografii altora. Dosarul îti va fi returnat ulterior (te rugăm să adaugi un plic înscris cu numele si adresa ta.)


III - Chestionar dedicat părintilor

Completat de: (relatia Dv. fata de copil).

Doamnă, Domnule,

La fel ca pentru dumneavoastră, părintii, si pentru noi, organizatorii, decizia de a lua la bord copilul dumneavoastră pentru trei trimestre pe mare este o decizie importantă. Noi stim că în această aventură, nu este doar un copil pe care îl luăm la bord, participă întreaga sa familie. Aceasta presupune, din partea dumneavoastră o reală adeziune la proiect si stabilirea între noi a unei relatii de încredere. Dacă studierea chestionarului copilului dumneavoastră ne îndreptăteste să considerăm binevenita participarea sa la expeditie,  vă vom propune o întîlnire care ne va da posibilitatea de a ne cunoaste.  Pînă atunci, vă multumim pentru a fi de acord să răspundeti următoarelor întrebări.

1) Dumneavoastră cunoasteti liniile directoare ale proiectului nostru. Considerati că ele corespund copilului dumneavoastră?
De ce?

2) Considerati că interesul copilului dumneavoastră pentru mediul înconjurător este real si solid astfel încît el să devină un "copil ambasador" pentru alti tineri, capabil să împartă cu ei descoperirile sale?

3) Cum percepeti un proiect care desparte  - temporar -   copilul dumneavoastră de familie, de prietenii si scoala sa?


(Traducere/ adaptare neoficială, realizată de Radu M Serban după originalul în franceză)