Welcome to alpineomulet.gif (5600 bytes)t mailing list


Aceasta pagina contine mesajul de bun venit in lista. Daca doresti sa-l citesti pe indelete, te rog salveaza-l acum pe hard-disk. Pagina curenta deschide automat pagina de baza a listei, "Lyceum" peste 200 de secunde. Multumesc pentru atentie!

alpine.t - mesaj bun venit si introducere vers. 04/ 15.01.2000 (c)raduse
(Nota: List-owner-ul isi pastreaza dreptul de a modifica oricind acest text, cu conditia de a-l aduce la cunostinta comunitatii alpine.t.)


ALPINE.T - O LISTA DE DISCUTII IN LIMBA ROMÂNA, PENTRU CEI CE IUBESC MUNTELE IN SPECIAL SI NATURA IN GENERAL

lista: alpinet@listbot.com
topic: munte, natura, ecologie, educatie, internet, diverse
URL http://alpinet.listbot.com
coordonator, list-owner: Radu Serban <alpinet-owner@listbot.com>
instructor sportiv/ghid DJTS Sibiu #046


Bun venit!

Da-mi voie sa fiu primul care sa iti urez "bun venit" in ALPINE.T - o lista de discutii, in limba romana, pentru cei ce iubesc muntele.
ALPINE.T ofera membrilor ei oportunitatea de a interactiona, discuta si comunica probleme avind ca topic principal, muntele.

Inteleg ca urmeaza un text lung de citit, dar timpul petrecut cu acest lucru va fi bine cheltuit. Sper ca multe din intrebarile initiale isi vor gasi raspunsul aici. Liniile directoare si politica listei va ajuta sa facem aceasta lista mai agreabila pentru toti.
Insist sa pastrezi o copie a acestui fisier. El contine informatii de care tu vei avea nevoie in viitor.

Politica de existenta a acestei liste:
Aceasta lista, initial dedicata membrilor clubului de turism montan al elevilor sibieni "Lyceum", este astazi deschisa oricarui iubitor de Munte in special si de natura in general.

Ce se discuta in aceasta lista?
Inchipuie-ti o intilnire zilnica intre membrii unui grup care iubesc muntele. O mare varietate de subiecte (topic) incepind de la echipament si pina la aspectele juridice ale unui accident de munte. Desi noi nu vom gasi un raspuns la fiecare dintre problemele si intrebarile ridicate de membrii grupului, vom incerca s-o facem pentru cit mai multe dintre ele.
In multe cazuri vei afla raspunsuri practice, desprinse din intimplari reale, experiente de viata.

Ce facem noi aici?
Vom lansa prin intermediul listei proiecte comune, vom incerca sa trecem dincolo de raceala caracterelor ASCII, vom incerca da devenim prieteni ... prieteni virtuali. Aceasta comunitate electronica se va ingrijora cind unul dintre membrii ei este in spital, se va bucura cind unuia i s-a nascut un copil ... Intr-o lume in care egoismul si raceala devine virtute, ALPINE.T va incerca sa-si asculte fiecare dintre membri si sa-i determine a se ajuta intre ei ...
Din timp in timp, aici se lanseaza cite un subiect de discutie ... din multitudinea de reactii, vei gasi raspunsuri si sugestii utile. Pina cind subiectul este epuizat ... Apoi ne vom muta pe alt subiect si ciclul va porni din nou.

Cum?
Dupa cum iti poti da seama, nu toti de aici vor fi in total acord cu raspunsurile si observatiile pe marginea unui subiect ... Vom incerca insa sa ne argumentam opinia, o vaom face filtrata prin emotiile sau caracterul fiecaruia, dar ne amintim de fiecare data ca suntem impreuna cu prieteni de munte, pasiunea noastra comuna, ce ne leaga in aceasta lista. Prieteni de munte care inteleg ca a nu fi de acord este un sentiment uman: dar in aceasta lista, a nu fi de acord inseamna a nu fi de acord fata de un alt punct de vedere si NU fata de alta persoana. Argumentele tale vor ataca ideea si NU persoana care a avut acel punct de vedere. Avind in vedere ca sunt si copii abonati, nu vei citi si nu vei folosi un limbaj care sa jigneasca ... Nu avem timp pentru discutii aiurea si nonsens atita timp cit vom fi destul de ocupati sa discutam subiecte care pot fi rezolvate.

Retine* ...
Incerc sa NU cenzurez sau ignor nici un punct de vedere, al nimanui, legat de orice subiect dar inainte de a lansa o intrebare sau un subiect de discutie te rog sa verifici in arhiva daca aceasta nu a fost deja dezbatut furtunos pe lista si nu s-a spus totul despre el ... Deasemenea, te rog gindeste-te bine inainte de a replica si care este replica ta la un subiect care poate declansa un "razboi" de idei ... daca ai indoieli asupra a ceea ce genereaza mesajul tau, te rog sa-mi trimiti o copie a ceea ce vrei sa postezi in lista inainte de a trimite mesajul listei.

Si totusi, vei descoperi in timp intrebari la care deja s-a raspuns, noi veniti in lista care asteapta raspunsuri la subiecte la care deja au curs valuri de bitzisori ... nu-i descuraja, nimeni nu se naste invatat sau mai corect spus fiecare invata toata viata ... indruma-i catre locul unde pot gasi informatia de care au nevoie sau ignora our si simplu mesajul lor daca nu poti sau nu vrei sa ii ajuti.

Retine** ...
AICI, in aceasta lista, gratie avantajelor/ dezavantajelor Internetului, TU ai sansa de a pune intrebari pe care te-ai simti jenat sa le pui intr-o masa rotunda reala cu oameni care te privesc cind vorbesti. Ai sansa sa primesti raspunsuri adevarate si la obiect la chestiuni la care altii iti raspund "citeste frate in carte" ... Poti gasi rezolvari la probleme la care te simti depasit pentru ca, alaturi de pasiunea comuna pentru munte, fiecare are o specializare intr-un domeniu ... In fapt, noi suntem mai mult decit membri virtuali intr-o lista de discutii virtuala.

Atentie insa ...
Noi nu dorim insa sa fim singura ta sursa de informatii, despre ce e bine sau nu e bine sa faci in munte. Dorim doar sa oferim un sfat, asemenea unui sfat oferit de un prieten (cum am dori sa devenim intre noi). Exceptind atunci cind se precizeaza acest lucru prin antet sau semnatura, nici unul dintre noi nu vorbeste in numele vreunei organizatii oficiale, ci in nume propriu, iar responsabilitatea este a fiecaruia. Tu trebuie sa decizi care din sfaturile primite sunt sau nu corecte pentru tine! In afara de o simpla si irelevanta adresa de E-mail NIMIC nu identifica pe cel care a lansat o opinie pe lista. De aceea nici o informatie vehiculata pe lista NU poate fi folosita ca argument in nici o situatie sau cauza fara a fi verificata din surse oficiale, medici, salvamontisti, psihologi, juristi, mass media etc.

Retine*** ...
Mesajele trimise prin intermediul listei sunt stocate in arhiva, inclusiv adresele de expediere, care devin astfel vulnerabile la spam comercial. Nu poate fi garantata confidentialitatea adreselor. Oricum utilizarea unei adrese propriu-zise pe o lista publica implica anumite riscuri, deci recomandat ar fi ca abonarea sa se faca prin adrese de forward (iname) sau adrese de webmail.

Politica de copyright a listei ...
Esti liber (si incurajat) sa extragi si sa folosesti informatiile impartite pe lista in munca ta sau in folosul tau. In acest fel informatia traieste, ea circula si exista!. Te rog sa creditezi sursa cu un link de genul: "preluata prin http://alpinet.listbot.com" ... prin aceasta contribuind si tu la dezvoltarea acestei comunitati
Deasemenea, te rog sa creditezi autorul cu numele lui (atentie, desi in aceasta faza de dezvoltare, eu ca list-owner nu am nici o pretentie, autorul poate solicita drepturi de copyright. Astfel ca, insist, sa ceri acordul autorului de fiecare data cind doresti sa-i folosesti textul sau imaginile trimise listei in activitatea ta profesionala)

Flamming ...
Inainte de toate doua cuvinte despre "netiquette". Ceea ce se cheama "flamming" (insulte) sau "spamming" nu va fi tolerat pe aceasta lista. Vendetele personale nu-si gasesc locul aici. Te rog insistent, retine acest lucru.
Discutiile duc natural la puncte de vedere diferite si nu trebuie sa fii de acord cu opinia unuia sau altuia dintre membri. Oricum reactia ta trebuie sa fie rationala, logica si matura atunci cind o expui in public. Arhiva listei este periodic deschisa publicului si nu doar membrilor comunitatii, acest lucru tocmai pentru a tempera, motiva si a te determina sa judeci atent fiecare rind pe care il scrii pe lista. Este o politica ce face ca aceasta lista sa se bucure de succes ...

Netiquette ...
ALPINE.T este o lista in continua crestere si acum are 261 de membri, la un an si jumatate de la lansare. Multi dintre ei acceseaza lista de la servicii comerciale astfel incit ei platesc pentru fiecare bit de informatie pe care-l primesc, iar altii utilizeaza modem-uri neperformante pentru a primi e-mail-urile. Iti dai seama deci cum vor reactiona cind tu, desi bine intentionat le trimiti o felicitare de Craciun de 80 kB! Acestea sunt motivele pentru care este foarte important ca noi sa urmam urmatoarele reguli atunci cind postam un mesaj pe adresa listei:

1. Fiecare membru nou venit in lista intra intr-o perioada de proba pentru a fi acceptat. Pentru aceasta, el trebuie sa trimita listei un mesaj in care sa-si faca o prezentare. Probabil va primi citeva mesaje de bun venit de la ceilalti membri, dar le va primi de la acestia pe adresa personala, si nu prin intermediul listei.
Ce poti spune in acest mesaj? Virsta, ocupatia, localitatea, tara, pasiuni, trasee montane cunoscute, intentiile in legatura cu viitoare ture montane, sporturi cu specific montan care pasioneaza etc ... Orice mesaj trimis listei este limitat la 100 kB dar nu e cazul sa verifici daca functioneaza filtrul Listbot de limitare a marimii mesajelor ...

2. Netiquetta dicteaza ca la mesajele private se se raspunda pe adresa privata! Mesajele private se posteaza pe lista doar daca nu cunosti adresa de mail a celui caruia doresti sa ii scrii, apoi discutia se trece pe adresele private.
Ori de cite ori este posibil si aspectul mesajului tau nu intereseaza mai mult de un membru al comunitatii, REPLY TO THE SENDER, trimite-i doar lui raspunsul.

3. Orice conflicte generate de lista se rezolva prin intermediul list-owner si nu pe lista, eu straduindu-ma sa aplanez divergentele. In caz de esuare a acestei medieri, adresaele de mail care sunt indezirabile sunt sterse din baza de date a listei. Celor in cauza le va fi greu sa se reaboneze pentru ca in caz de recidiva intreg subdomeniul IP de unde ei trimit mesaje va fi trecut la filtrul listei. Repet: Atacurile la persoana nu sunt acceptatabile si au ca rezultat abonat dezabonarea adresei tale de la lista. Nimic personal ...

4. Discutiile pe un anumit topic vor fi pe cit posibil incadrate ca durata de-a lungul a doua saptamini, timp in care in mod normal se poate epuiza/dezbate subiectul pe toate partile. Atita vreme cit aceasta nu este o regula de fier, urmatoarea controleaza insa volumul de trafic: mesajele pe UN ANUMIT subiect (topic) vor fi limitate la 3/zi/membru. Aceasta inseamna ca daca se discuta despre "care munte e mai frumos" fiecare membru va putea avea 3 mesaje, in fiecare zi, pe acest subiect in care sa argumenteze optiunea lui. Inca 3 pe alt subiect, inca 3 pe altul samd ... Conform dictonului "Nu multe, ci mult" adica nu multe mesaje cu idei diluate ci putine si concentrate/esentiale! Pe de alta parte insa, daca ai noi informatii care pot redeschide un topic "decedat natural" nu ezita de a le trimite catre lista.

5. Te rog identifica sursa/ acorda credit autorului atunci cind trimiti catre lista citate/ fragmente din alte publicatii electronice/scrise. Aceasta ajuta membrii cind doresc sa faca referire la o anume informatie si ofera o sursa alternativa pentru verificare.

6. Retine-te in a utiliza un limbaj/ remarca care ar putea fi pusa in discutie sau ar putea sa jigneasca un alt membru al listei sau pe toti ceilalti. Aici intra, referiri la origine sociala, rasa, nationalitate, sex dar nu numai. List-owner isi rezerva dreptul de a elimina in orice moment, fara nici un fel de preaviz orice adresa E-mail din baza de date a listei. Acesta este un punct important din noua politica a listei si te rog sa-l ai in vedere inainte de a apasa butonul "send" pentru fiecare mesaj catre lista.

7. Ca o regula, NU CITA din mesajul la care raspunzi decit strictul necesar (CITAREA mesajului inseamna a lasa mesajul la care dai Reply, atasat intreg, inaintea sau dupa textul introdus de tine). Strictul necesar inseamna a lasa header-ul care identifica adresa, numele, data si fragmente din textul original la care dai replica. In acest caz lasa neschimabt si subiectul pe care il genereaza comanda reply (cu Re: ca antet).

8. Abrevieri care se pun inainte de textul subiectului unui mesaj (doar citeva exemple):
EDU: "educatie", "sfaturi de munte"
ALP: "alpinism"
MAPS: "harti"
NEWS: "stiri", "news"
TIPS: "informatii utile", "recomandari"
LINK: "link-uri" - semnalare site-uri interesante ...
COM: "cumpar/vind/caut echipament", "stiri comerciale"
DIV: "diverse", "poezii", "cintece"
RT: "relatari/descreri excursii", "rapoarte tura"
FOTO: "foto"
ECO: "ecologie", "mediu","gunoaie"
MED: "medicina"
PREZ: "prezentare nou membru"
OT: "off-topic", "mesaje utile, dar neavind legatura cu topicul listei"

Poti inventa si tu un nou domeniu, ceilalti il vor adopta ... probabil ...
Spre exemplu:
SCOUT: "cercetasi"
FAG: "Fagaras"
PC: "Piatra Craiului"
HELP: "apel disperat"
RAID: "informatii asupra turei organizate de tine", "cerere coechipieri tura" etc.
Aceste abrevieri NU sunt obligatorii dar sunt binevenite!

9.Nu trimite fisiere binare ca "attachment" pe lista! Acest lucru se face doar pe adresele personale! Daca totusi se intimpla sa primesti vreun mail cu un astfel de "attachment" (unii virusi lanseaza automat asa ceva) prin intermediul listei, NU DESCHIDE fisierul atasat oricit de atragator este! Sa nu spui vreodata ca nu ti s-a atras atentia.

10. Foloseste formatul text pentru mail-urile trimise catre lista. Seteaza optiunea MIME off.

11. Prin abonarea la aceasta lista, intelegi si accepti faptul ca list-owner-ul listei "alpine.t" nu isi poate asuma nici un fel de responsabilitate pentru nici un fel de daune materiale, umane, morale, familiale etc. rezulate prin abonarea ta la lista sau activitatea ta in cadrul listei. Ma simt obligat sa accentuez din nou ca nici o informatie vehiculata pe lista NU poate fi folosita ca argument in nici o situatie sau cauza fara a fi verificata din surse oficiale, medici, salvamontisti, psihologi, juristi, mass media etc. Exemplu: daca prin intermediul listei cineva iti spune sa te arunci in riu, tu ii urmezi exemplul si iti spargi capul TU esti raspunzator pentru faptele tale. Daca un membru al comunitatii te-a enervat intr-un asa hal incit ai intrat cu masina in stilp, nu vei putea argumenta cu mesajul in cauza ...
Fiecare mesaj din lista are o linie pentru dezabonare instantanee! Te rog s-o folosesti imediat ce nu mai esti de acord cu aceste principii ...

12. Citeste te rog si documentele aflate la URL-urile urmatorare, care au stat la baza acestui text:
http://www.isd.net/stobin/document/welcome.html
http://www.stopspam.org/usenet/faqs/udp.html


Dind comanda "Reply:" pe un mesaj primit prin intermediul listei, il primeste doar expeditorul initial. Pentru a trimite mesajul, opinia sau raspunsul tau pe lista folosesti Reply-All (si apoi stergi adresa expeditorului initial) sau folosesti direct adresa alpinet@listbot.com.


CHAT: canal, creat de Florian Mastacan <fmastacan@delta.ac.tuiasi.ro>
numele canalului este #alpinet
serverele de chat: irc.undernet.org sau irc.erols.com:5555
non stop


Site-ul http://www.alpinet.ro te asteapta sa-l vizitezi.

Comenzi utile pe server-ul LISTBOT:
ABONARE ALPINE.T: mailto:alpinet-subscribe@listbot.com
DEZABONARE ALPINE.T: (un mesaj blank dat din contul/ adresa din care te-ai abonat) catre mailto:alpinet-unsubscribe@listbot.com
ARHIVA LISTEI http://alpinet.listbot.com/
PAGINA LYCEUM: http://raduse.tripod.com/frames.htm


In final...
Multumesc pentru aderarea ta la aceste reguli de conduita. Atita vreme cit ALPINE.T tinde sa devina una dintre listele romanesti active, urmind aceste reguli ne vom asigura ca majoritatea membrilor pot si vor fi implicati in buna ei functionare.

Sper sa vad ca ALPINE.T devine pentru montaniarzi si alti iubitori de natura un forum in care fiecare isi poate exprima ideile, fara frica de a fi contrat imediat si ca diferentele dintre noi, de regiune, de limba, de nationalitate, de temperament sau virsta sunt dominate de pasiunea noastra comuna pentru munte. Te rog sa combati ideile, cu argumente, si nu persoanele!.

Radu M Serban
list-owner alpine.t


English:

Welcome to ALPINE.T, a list whose topic is THE MOUNTAINS and everything related.
Normally, this is a quiet list, with only about ten messages a day (narrative of trips, climbing, requests for information, responses and ...different opinions). Some days there are very few messages, and from time to time more traffic can be expected when someone raises an interesting topic or concern.

The list has no digest option and is unmediated, because most of the members are decent people,who answer your queries with informative and polite postings.

The main language of the list is, of course, Romanian, but if you ask a question in English, you'll always get many answers. If somebody has the information but he doesn't speak the language very well, he will find quickly a friend to translate.

For a beginning, it would be a nice idea that each new member tells a few words about himself: age, job, interests, what mountains has s/he climbed,what are his intentions for the future, which are the sports with a mountaineering specific that he likes, etc.

Please remember to follow the Netiquette rules and turn-off the MIME option in your mailer.

Now, don't forget to reply to this message in order to confirm your subscription to the ALPINE.T mailing list.
After that, you can enter in dialogue with other mountain friends!

Send your messages to alpinet@listbot.com
Subscribe: mailto:alpinet-subscribe@listbot.com
Unsubscribe: mailto:alpinet-unsubscribe@listbot.com
Archive: http://alpinet.listbot.com/
Lyceum Mountaineering Club Home Page: http://raduse.tripod.com/frames.htm

Many thanx goes out to M.C. for this translation.


vers. 04/ 15.01.2000 (c)raduse


Citeva link-uri utile extrase din site-ul http://www.topica.com/resources

AT&T Net Etiquette
Un articol bun despre cum sa faci sa fii un participant agreabil intr-o lista de mailing.

Mailing List Etiquette FAQ
O excelenta sursa de informatii despre eticheta in lista de mailing, scris de Brian Edmonds.

WebCom
Definitii: ce este o lista de mailing, cine o utilizeaza, cine se inscrie ...

Florida Atlantic University
Recomandari despre cum sa faci sa nu-i enervezi pe ceilalti membri ai listei (a must see!)

21 Tips for Subscribing to a Mailing List
Citeva recomandari pe care sa le ai in vedere cind te inscri pe o lista (cool!).

E-Mail Basics Tutorial
Ce este un E-mail

CNET Email List Overview
Bazele listelor de mailing, resurse pentru abonati si coordonatori.

Email Discussion Groups and Lists
Link-uri utile.

Everything E-Mail
Link-uri utile. 

The Front Page Collection of Great Starting Places and Lists
O lista a listelor de mailing.

INTERNET & NETWORKING: Internet Mailing List Guides and Resources
Informatii despre mailing lists.

Life on the Internet:  Electronic Mail
Life On the Internet's collection of email list resources.

Listtool's Mailing and Discussion List Resources and Links
Link-uri utile.

Publicly Accessible Mailing Lists – Other information sources
Link-uri utile.

EdWeb
E-mail list pentru educatie.